Skip to main content

Nyheter

Vägledning för hyresförhandlingarna 2025

12 okt 2019 4
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta presenterade den 19 augusti en vägledning för hyresförhandlingarna 2025.


Syftet med vägledningen är att underlätta de årliga förhandlingarna genom att tyddliggöra vilka faktorer som parterna ska utgå ifrån i sina yrkanden.

Vägledningen utgör ett stöd för tillämpningen av "Rekommendation för de årliga hyresförhandlingarna", beslutad av de tre parterna i maj 2022.

En sammanvägning i tre steg
1. Den allmänna kostandsutvecklingen
2. Lokala förutsättningar
3. Hyresgästernas intresse

I det första steget ska den generella utvecklingen av företagsrelaterade kostnader på den aktuella orten specificeras. I steg 2 ska den allmänna kostnadsutvecklingen på orten relateras till fastighetsföretagens behov av en långsiktigt rimlig avkastning, bibehållen kvalitet och underhållsnivå över tid. I det tredje ska samma utveckling realteras till hyresgästkollektivets behov av en rimlig och förutsebar hyresjustering.

I enlighet med hyresförhandlingslagen ska parterna motivera de förslag till lösning som de kommit fram till genom denna sammanvägning. Parterna kan också, i enlighet med Rekommendationen, träffa lokala överenskommelser som innebär avsteg från Rekommendationen. Allt under förutsättning att parterna är överens.

Vilka är de fem faktorerna?
Taxebundna avgifter
Förvaltning och underhåll
Räntekostnader
BNP och BNP/capita (KPIF-justerat)
KPIF-H (inflation)

Vilket uppdrag har de lokala parterna?
För att underlätta förhandlingarna bör parterna gemensamt gå igenom och söka samsyn kring följande punkter:

a) Fastställ hur taxor, räntor och förvaltnings-/underhållskostnader vägs samman kvantitativt avseende den allmänna kostnadsutvecklingen.
b) Bryt ner om möjlighet faktorerna i a) till ortens förutsättningar.
c) Fastställ hur avvägningen av den allmänna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta fastigheter mot de lokala förusättningarna ska ske.
d) Fastställ hur hyresgästintresset ska beskrivas och hur avvägningen mellan hyresvärdarnas och hyresgästernas intresse ska ske.

Resultatet av ovan dokumenteras och utvärderas för att utgöra grunden för de kommande årens förhandlingar. Dokumentet undertecknas av bägge parter.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .