Skip to main content

Nyheter

Fakta: Allmännyttan

277579391 283159193997152 9179602516234400924 n
Här kan du läsa om vad den svenska allmännyttan är.

Själva grunddefinitionen är att ett allmännyttigt bostadsbolag ägs av en kommun. Ett privat fastighetsbolag kan alltså inte vara ett allmännyttigt bostadsbolag.

I några få fall är allmännyttiga bostadsbolag ägda av en stiftelse, och då är kommunen den så kallade stiftaren. Motsatsen är privata stiftelser som också kan äga bostadsfastigheter.

Begreppet allmännytta förväxlas ofta med ”social housing”, vilket är något helt annat. Detta är vanligt i bl a England och har inget alls att göra med den svenska allmännyttan.

Bild 009
Det är också vanligt med uppfattningen om att de allmännyttiga bostäderna är subventionerade med skattemedel. Men så är alls inte fallet. Här råder i grund och botten en slags självkostnadsprincip, och många av ägarna (kommunerna) tar ut vinst ur sina allmännyttiga bostadsbolag precis som ur vilket aktiebolag som helst.

Idag finns det 279 allmännyttiga bostadsbolag i Sverige. Det finns kommuner som inte har något allmännyttigt bostadsbolag, och det finns kommuner som har flera allmännyttiga bostadsbolag. De flesta har ett.

46 procent av alla hyresrätter i Sverige är ägda av allmännyttan.

Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning om drygt 10 450 000 personer bor i hyresrätt.

I huvudsak ska de allmännyttiga bostadsbolagen tillgodose det bostadsbehov som finns. De ska också erbjuda hyresgästerna möjlighet till boinflytande. En annan grundläggande princip är att de allmännyttiga bostadsbolagen ska vara tillgängliga för alla – oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund. Här ingår även ett aktivt samhällsansvar som bland annat handlar om socialt ansvarstagande, hållbar utveckling och klimatfrågor.

Läs mera om allmännyttan på organisationen Sveriges Allmännyttas hemsida: https://www.sverigesallmannytta.se/allmannyttan/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .