Skip to main content

Nyheter

Attack från Timbro

Timbro utan platta logo
I DN den 30 april levererar Adam Danieli och Benjamin Dousa från Timbro en bredsida mot Hyresgästföreningen.

Timbro bildades 1978 och är en marknadsliberal tankesmedja som finansieras av bland andra Svenskt Näringsliv. Sedan 2003 sorterar Timbro under ”Stiftelsen Fritt Näringsliv”.

I en debattartikel i DN den 30 april innevarande år, så attackerar Danieli och Dousa socialdemokratin i synnerhet, men även fackföreningsrörelsen – och Hyresgästföreningen.

Den allt annat än dynamiska duon menar att Hyresgästföreningen är en gren av socialdemokratin som dessutom har rätt att driva in skatt. Redan där haltar det ju rejält…

Hyresgästföreningen och socialdemokratin

Hyresgästföreningen är en ideell och partipolitiskt obunden organisation. Det finns inga organisatoriska kopplingar mellan Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna, eller något annat politiskt parti. Hyresgästföreningen stödjer inget politiskt parti ekonomiskt.

 

Hyresgästföreningen och skatt

Timbros företrädare menar att Hyresgästföreningen getts rätt att ta ut en skatt. Detta finns inte på kartan överhuvudtaget. Det finns ingen organisation i Sverige som har getts rätt att utkräva skatt.

Det de syftar på är den förhandlingsavgift som alla hyresgäster betalar. Den omfattar 12 kronor i månaden, och finansierar Hyresgästföreningens förhandlingar, vilket ligger i linje med det uppdrag som Hyresgästföreningen och dess motparter fått av riksdagen – att bära och förvalta hyresbostadsmarknaden genom förhandlingar.

Här ska man komma ihåg att bostadsbolagens, och organisationerna Sveriges Allmännytta samt Fastighetsföretagen, motsvarande förhandlingsverksamhet också finansieras av hyresgästerna. Vare sig man vill eller inte.

Denna ickedynamiska duo påstår här också att Hyresgästföreningen använder dessa intäkter för opinionsbildning (läs socialdemokratisk politik), vilket inte är fallet. Dessa pengar används till förhandlingsverksamheten. Opinionsbildningsarbetet finansieras via medlemsavgifterna, vilket betyder att de hyresgäster som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen inte heller är med och finansierar opinionsbildningsverksamheten.

Danieli och Sousa påstår vidare att förhandlingsavgiften är en dold avgift, ungefär som om Hyresgästföreningen ”smög” med detta. Så är inte fallet. Förhandlingsavgiften är helt officiell och har varit så i många, många år. Det är upp till hyresvärdarna om man vill redovisa denna avgift eller inte för hyresgästerna. I Sollentuna är det så att John Mattson Fastighetsföretagen AB redovisar denna avgift på hyresavierna, medan Sollentunahem inte gör det. Så – om någon nu ”döljer” detta, vem är det då?

Det är ju mer än pinsamt att läsa Danielis och Sousas debattartikel. Förutom en lång rad rena felaktigheter vad gäller såväl arbetsmarknaden som hyresbostadsmarknaden, så lyser det så tydligt igenom att detta är ett rent beställningsjobb från företagen.

Läs debattartikeln här: https://www.dn.se/debatt/sa-snedvrids-valrorelsen-till-socialdemokratisk-fordel/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .