Skip to main content

Nyheter

Ebberöds bank finns etablerad i Sollentuna

Flygande pengar
Minns någon filmen, och ser likheterna med den politiska majoritetens göranden och låtanden med Sollentunahem?

”Ebberöds bank” är ursprungligen ett danskt folklustspel som hade premiär i Köpenhamn 1923. En svensk film gjordes på historien och hade premiär 1926. En andra filmversion gjordes på 1940-talet.

Berättelsens själva kärna är att Ebberöds bank bara tar 4 procents ränta vid utlåning, men ger samtidigt 8 procent vid inlåning. Då är det svårt att få ihop det!

Nästan exakt detta har hänt i Sollentuna. Den politiska majoriteten i Sollentuna har sedan 2007 ombildat nästan 2 000 av Sollentunahems hyresrätter – och det till underpris. Alltid långt under marknadspris. Affärsmässighet? Nej – Ebberöds bank.

Sedan 2011 har den politiska majoriteten sålt nästan 1 500 av Sollentunahems hyresrätter till två privata fastighetsbolag. Här har man till och med fått sämre betalt än vad man fick av de bostadsrättsföreningar som ombildade till bostadsrätter. Affärsmässighet? Nej – Ebberöds bank.

Sist men inte minst så har man gjort en jättelik värdeöverföring från Sollentunahem – hel 3 750 000 000 kronor (jo, du läste rätt - 3 miljarder 750 miljoner kronor). Affärsmässighet? Nej, Ebberöds bank.

Man tömmer alltså Sollentunahem på pengar år efter år. Det har 2021 resulterat i att Sollentunahems resultat bara blev 8 858 000 kronor istället för som 2020 38 miljoner kronor. Och visst - vinstdelningen till kommunen för 2021 blev 4 000 000 kronor - man tömde nästan även det kontot!

Helt ansvarslöst av den politiska majoriteten. Och dessutom allt annat än affärsmässigt.

I detta ska man komma ihåg att det inte är Sollentunahems ledning som är skyldig till dessa vansinnigheter. Det är den politiska majoriteten, och bara den politiska majoriteten.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .