Skip to main content

Nyheter

Blir en lögn sanning om den upprepas tillräckligt många gånger?

Fastighetsägarna
Och nu händer det igen – de falska påståendena om hyresbostadsmarknaden flödar fritt!

Den här gången kommer ”flödet” från någon som definitivt vet bättre om hur det fungerar på hyresbostadsmarknaden – Christel Heikel på Fastighetsägarna. Men inte heller hon kan låta att ta ut svängarna och vränga på sanningen.

Här är några påståenden från Heikel som bara måste bemötas.

Norge, Finland och Danmark har avreglerat sina hyresmarknader. Nej de har de inte. i våra grannländer är det mesta mer likt det svenska systemet, än det som Christina Heikel försöker påskina (marknadshyror med mera).

Sverige har EU:s starkaste hyresreglering. Nej. Vi har ingen hyresreglering alls. Det är hyresbostadsmarknadens parter som förhandlar hyrorna. Den reglering vi hade avskaffades 1974.

En ny regering behöver säkra parlamentariskt stöd för att avreglera hyresmarknaden. Hur kan en regering – vilken som helst – avreglera någonting som inte finns?

Det statliga investeringsstödet (avskaffades vid årsskiftet 2021/2022) är inte lösningen framåt (lösningen på bostadsbristen). Tacka vare investeringsstödet så byggdes drygt 50 000 hyresrätter som annars inte skulle ha byggts. Ingen lösning?

Investeringsstödet kan verka prisdrivande i byggledet. Nej, att vi har EU:s högsta byggkostnader beror på bristande konkurrens i byggbranschen och kartellbildning, inte på investeringsstödet.

Höjda bostadsbidrag är träffsäkra och löser problemen med de höga hyrorna. Ska medborgarna betala för att Fastighetsägarna och deras medlemmar samt byggbolagen ska öka sina vinster? Annars är det mycket prat om att statligt stöd till företag är aja baja och är konkurrenshämmande, men i det här fallet verkar det gå bra!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .