Skip to main content

Nyheter

Renovräkningshotet ökar

Johan Danielsson bostadsminister
Vad gör regeringen? Vad kan man göra?

Vad är renovräkning? Det handlar om när en hyresvärd beslutar sig för att renovera upp sina fastigheter och sedan höjer hyrorna med exempelvis mellan 40 och 60 procent, vilket resulterar i att många hyresgäster inte har råd att bo kvar. Hyresgästen blir alltså inte vräkt i egentlig mening, men resultatet blir detsamma.

Under de kommande 30 åren är det fler än 300 000 hyreslägenheter i miljonprogrammet som ska rustas upp och renoveras. Detta är ett ökande och långsiktigt problem.

- Det har varit parlamentariskt svårt att under mandatperioden göra någonting åt det här. Vi har försökt att ta olika initiativ. Ett energieffektiviseringsstöd för att staten ska ta en del av kostnaden renoveringar och ett förslag om mer varsam intrappning av hyreshöjningar. Men inte ens de här förslagen, som kanske inte löser hela problemet men skulle kunna underlätta, har gått igenom riksdagen, säger bostadsminister Johan Danielsson till Dagens Arena.

En åtgärd som dock är beslutad av regeringen, är den utredning om ett statligt fastighetsbolag. I direktiven till denna utredning finns också renovräkningsproblemet med, mer eller mindre tydligt. Detta ligger i framtiden – utredningen ska redovisa sina förslag senast den 31 december 2023.

Några åtgärder som snabbt kunna beslutas är ett större hyresgästinflytande vid renoveringar och upprustningar, att begränsa upprustningarnas omfattning samt att förändra Hyresnämndens norm för vad ”skäliga renoveringar” är. Idag godkänner Hyresnämnden i princip allt som hyresvärdarna vill göra.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .