Skip to main content

Nyheter

Marknadsstyrd bostadspolitik i Storbritannien

Martin Hofverberg förbundets bild
Visar ny rapport från Hyresgästföreningen.

Storbritannien avreglerat och privatiserat sin hyresbostadsmarknad betydligt mer än andra jämförbara länder. Och det har inte blivit riktigt bra, visar rapporten.

I Storbritannien finns stora, och ökande, klyftor mellan olika grupper – bland annat beroende på den förda bostadspolitiken som startade under Tatcher på 1980-talet.

Här köps bostäder upp av ”hobbyvärdar”, som hyr ut till höga marknadshyror och på osäkra villkor för hyresgästerna.

Storbritannien har idag ett mycket omfattande bostadsbidrag, kanske störst i världen beräknat på andel av bruttonationalprodukten (BNP), och motsvarar mer än en tredjedel av alla hyresinbetalningar. Enligt OECDs beräkningar omfattar kostnaderna för bostadsbidragen 1,38 procent av BNP (i Sverige 0,32 procent av BNP).

Man har en stor social bostadssektor (social housing), men trots det så uppger 25 procent av hushållen att man har svårt att klara av att betala hyran.

Bostadspolitiskt har man satsat på det ägda boendet med olika reformer, men ägarandelen har trots det inte ökat på många år.

Läs mera om detta på hyresgastforeningen.se: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/storbritannien---en-bostadspolitik-dar-marknaden-fatt-styra!tt-3466536/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .