Skip to main content

Nyheter

Historielöst av DN

DN 8 dec 2021
DN:s ledarredaktion lyckas missa ett av de största politiska projekten i Sveriges historia.

I en ledarartikel den 8 december lyckas DN med konststycket att helt missa, eller rättare helt enkelt utesluta, ett av de absolut största politiska projekten i landets historia. Nämligen miljonprogrammet. Och dess effekter.

Så här skriver DN: ”Att Stockholms bostadsmarknad fungerar illa är ingen hemlighet. Så har det varit åtminstone sedan 1960-talet…”. Detta syftar då på bostadsbrist och bostadsköer och så vidare. Århundradets miss minst sagt!

Under åren 1965-1975 genomfördes det gigantiska miljonprogramsprojektet och man nådde målet om att bygga en miljon nya bostäder. Av bara farten blev det ett antal tusen till. Detta gjorde att under 1970-talet och en bra bit in på 1980-talet så fanns det ingen bostadsbrist i Sverige. Och inga bostadsköer. Vi hade till och med ett bostadsöverskott (vilket i sanning är att föredra jämfört med bostadsbrist).

Hur i själva den kan man missa det?

Speciellt i efterhand har miljonprogrammet kritiserats såväl starkt som ofta, och visst – allt blev inte bra. Men man kan tänka så här – om inte miljonprogrammet hade genomförts, hur hade då den svenska bostadsmarknaden sett ut idag? Det vill vi nog inte veta…

DN orerar vidare om ”den stelbenta hyressättningen”, vilket är en osanning – förhandlingssystemet på hyresbostadsmarknaden fungerar alldeles utmärkt och är också mycket flexibelt.

Och med all självklarhet så klagas det på att på grund av den ”stelbenta hyressättningen”, som skapar ett ”hyrestak” sänks lönsamheten för bostadsbolagen. Det finns inget hyrestak (detta är ett ord man använder i sammanhanget istället för det vanliga ”hyresregleringen” – något som inte heller finns). Det är för övrigt så att fastighetsbranschen är mycket lönsam – det är till och med svårt att inte göra stora vinster som fastighetsägare.  

Summa summarum kan man konstatera att DN förvanskar historien, förmedlar osanningar om hyresbostadsmarknaden, är för marknadshyror och social housing. Inte illa att få med så mycket tok i en enda ledarartikel.

Ett tips till DN:s redaktion är ju självklart att granska detta och komma med ett sensationellt avslöjande om sin egen journalistik. Skulle vara mycket intressant läsning för många kan jag lova.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .