Skip to main content

Nyheter

Folkpartiet vill ha fler ägarlägenheter

Björklund
På politikertäta Almedalen i Visby uttalade partiledaren Jan Björklund att partiet vill se fler ägarlägenheter. Vilket betyder att hyresrätter ska ombildas till ägarlägenheter i syfte att minska segregationen.

Enligt Björklund är det idag för svårt att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter och han vill därför se ett annat regelverk. Hur detta ska minska segregationen framgår inte. Det är dock tydligt att Folkpartiet vill ha ett regelverk som gör att enskilda hyresrätter kan ombildas till ägarlägenheter, utan att en majoritet av hyresgästerna röstar för det. Hur man praktiskt ska kunna lösa blandade boendeformer i en och samma bostadsfastighet nämner partiet inte.

Helt klart är också att det är redan befintliga hyresrätter som ska göras om till ägarlägenheter. Detta trots att det råder en minst sagt skriande brist på hyresrätter.

Ägarlägenheter är en ovanlig boendeform i Sverige, och intresset är synnerligen lågt. I övriga europeiska länder är ägarlägenheter ganska vanliga. Till skillnad mot bostadsrätter så äger man sin lägenhet i stället för att ha en andel i en förening, som är den egentliga ägaren av fastigheten. Ägarlägenheten är kopplad till någon form av samfällighet eller förening som ansvarar för det gemensamma i fastigheten.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .