Skip to main content

Nyheter

Förslag om bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden

riksdagshuset 20091204HJL 1
Regeringen vill se likvärdiga beslutsunderlag i hela landet för åtgärder för att förbättra situationen på bostadsmarknaden.

I januari lade regeringen en proposition till riksdagen om detta – Ett bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden (Prop. 2021/22:95).

- Den kommunala planeringen ska utgå från invånarnas behov och det har tolkats väldigt olika i kommunerna. Nu skapar vi bättre förutsättningar för kommunerna att identifiera behoven, genom att ett krav på en analys av vilka bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala bostadsmarknaden införs, säger bostadsminister Johan Danielsson i ett uttalande på regeringens hemsida.

Boverket har fått i uppdrag att ta fram och förse kommunerna med ett underlag som visar hur många hushåll det rör sig om nationellt, regionalt och lokalt, baserat på kriterier för vad som är en rimlig boendesituation.

Regeringen konstaterar också att det just nu byggs bostäder i en högre takt än befolkningen växer, och att den utvecklingen bör fortsätta med tanke på att situationen under många år varit den motsatta.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2022.

Länk till propositionen: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2022/01/prop.-20212295/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .