Skip to main content

Nyheter

Aggressiv skatteplanering i Sollentuna kommun

Sollentuna kommunhus Wiki
Men så kan man väl inte göra?

Jo, det kan man.

I Sollentuna gick det till så här.

Hösten 2016 drev den politiska majoriteten igenom ett beslut i kommunens fullmäktige om att sälja ut 2 000 av Sollentunahems hyresrätter.

I samma veva startades det upp nya kommunala bolag, bland annat ett kommunalt koncernbolag som nu äger Sollentuna Energi, Sollentunahem, Solom och så vidare.

De 2 000 hyresrätterna som skulle säljas (blev drygt 1 900 till slut) lades i tre dotterbolag under det kommunala koncernbolaget.

Varför det?

Jo, det handlar om så kallad aggressiv skatteplanering.

Enligt skattelagstiftningen så ska det betalas reavinstskatt om man säljer fastigheter direkt från Sollentunahem till en köpare. Ligger dessa fastigheter däremot i dotterbolag som säljs i den formen, så räknas de som ”gren av rörelse” enligt skattelagstiftningen – och vips är skyldigheten att betala reavinstskatt borta!

Det mest uppseendeväckande i detta rör Sollentunahems bolagsstyrelseordförande Maria Stockhaus (M). Förutom den rollen så sitter hon dels i Sollentunas kommunfullmäktige är utöver det också riksdagsledamot.

Alltså – här har vi en lokalpolitiker tillika riksdagsledamot som aktivt agerar för att staten ska ”luras” på skatt. En riksdagsledamot ska representera såväl staten som medborgarna, inte agera mot den ene eller den andre.

Känns det ok?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .