Skip to main content

Nyheter

Äntligen - ombildningskonsult blir av med sin licens

Hyreshus Örebro
Efter en skandalombildning i Enskede så återkallas ombildningskonsultens mäklarlicens.

Detta borde få en hel del mäklare och ombildningskonsulter att darra en hel del på manschetterna. Det finns en lång rad mäklare och ombildningskonsulter som varit djupt insyltade i väldigt skumma ombildningsaffärer.

Man kan konstatera att när det gäller ombildningar av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter så är det vanligt med såväl ljusskygga affärer och metoder som rent kriminella.

I fallet ombildningen i Enskede så finns i princip alla klassiska detaljer med vad gäller fusk och oegentligheter. Fastighetsägaren anlitar bulvaner för att driva igenom en ombildning. Några skrevs på fastigheten för att kunna rösta igenom en ombildning, andra inte men framställdes ändå som om de hade med saken att göra. Allt detta organiserades av den mäklare som nu blivit av med sin licens.

I sammanhanget kan nämnas att hyresgästerna i fastigheten över en natt fick nya grannar från ingenstans. Samtliga för en ombildning då så klart. Handlar alltså om så kallade skenskrivningar. Man skriver sig på den aktuella fastigheten, men bor i verkligheten någon annanstans.

Ombildningskonsulten, som nu blivit av med sin licens (det är första gången detta händer i Sverige) fick givetvis väldigt bra betalt för sina tjänster. Eftersom det gick som det gick med denna ljusskygga affär, så avsattes vd:n för det säljande fastighetsbolaget och huvudägarens styrelseledamot avgick. På ett eller annat sätt så försvinner aktörerna när det börjar lukta bränt.

Aktuellt i ämnet vad gäller Sollentuna är att ett antal medlemmar i en bostadsrättsförening i Tureberg stämt delar av bostadsrättsföreningens styrelse och den ombildningskonsult som genomförde ombildningen. Rättegången planeras att påbörjas inom kort. Enligt uppgift så har flera miljoner kronor försvunnit ur bostadsrättsföreningen genom märkliga affärer, försäljning av lägenheter till rejäla underpriser och märkligt höga arvoden till ombildningskonsulten.

Läs mera om skandalombildningen i Enskede: https://www.hemhyra.se/nyheter/toppmaklare-forlorar-licens-efter-ombildningsfiffel-ett-banditupplagg/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .